So, in a statute that says you can protect your property, you think the subsections that say you can only do so if your life is in danger negate that subsection? Then why have the part about criminal trespass and protecting your premises at all if the same rules apply regardless of the location?
Imagine you're in a wheelchair and a guy runs up to take your backpack (let's call this your property). The guy doesn't display a gun or other weapon, but he likely picked you because you looked like an easy target. You draw your weapon and shoot him. Is that justified? He wasn't threatening your life. He just wanted to take your property.
Is that not justifiable defense of one's property?
Not AZ, but I'm sure similar in statute:
The first subsection of the statute says:
13-407. Justification; use of physical force in defense of premises
A. A person or his agent in lawful possession or control of premises is justified in threatening to use deadly physical force or in threatening or using physical force against another when and to the extent that a reasonable person would believe it immediately necessary to prevent or terminate the commission or attempted commission of a criminal trespass by the other person in or upon the premises.
Arizona law says “physical force” and “deadly physical force” are two different things. (“‘Physical force’ means force used upon or directed toward the body of another person… but
does not include deadly physical force.;” see section 13-105.)
So subsection A of the statute says that, if you believe it is necessary to prevent or terminate a criminal trespass, you may:
Threaten deadly physical force, or
Threaten or use physical force.
That subsection
does not say you can use deadly physical force to prevent or terminate a criminal trespass, only that you can threaten it.
The second paragraph of the statute says:
B. A person may use deadly physical force under subsection A only in the defense of himself or third persons as described in sections 13-405 and 13-406.
So, in order to prevent or terminate a criminal trespass, you may threaten deadly physical force, but to be justified in using deadly physical force in defense of premises, you have to have satisfied the conditions in section 13-405 (self-defense) or section 13-406 (defense of a third person).
The video you linked has nothing to do with this situation; Texas law is very different than Arizona law with respect to use of force to protect property.